دوره آموزشی ICDL - مهارت های هفتگانه کامپیوتر
دوره شماره ۱۰۱ |
آذر ۱۴۰۲ |
|
واژه ICDL مخفف International Computer Driving Licence مهارت هفت گانه ای در زمینه کامپیوتر می باشد. یادگیری مهارت های هفت گانه ICDL بیانگر کفایت در مهارتهای کامپیوتری است.
گواهینامه بینالمللی کاربری کامپیوتر یا ICDL که با عنوان گواهینامه اروپایی کاربری کامپیوتر یا ECDL نیز شناخته میشود، گواهینامهای بینالمللی برای کاربری رایانه است که توسط بنیاد ایسیدیال ارائه شده و دریافت آن به معنی رسیدن به درجهای از مهارت در کار با رایانه است که فرد تواناییهای اصلی و مهارتهای مقدماتی کار با رایانه را دارد. ICDL دارای دو سطح است و مدرک آن در سراسر جهان اعتبار دارد. یادگیری آن بسیار آسان میباشد و فقط نیاز به شناخت نرمافزاری و سختافزاری رایانه دارد.
آموزش مهارت های هفت گانه ICDL
دوره های آموزش ICDL شامل آموزش مهارت های هفت گانه اساسی کامپیوتر است که این هفت مهارت به ترتیب به شرح زیر می باشند :
- آشنایی با مفاهیم اولیه و ابتدایی فناوری اطلاعات Information Technology
- آشنایی با مفهوم ویندوز و چگونگی مدیریت فایل ها و ابزار ها در فضای رایانه ای مبتنی بر سیستم عامل Windows
- آشنایی با ویژگی های نرم افزار واژه پرداز Word و کار با آن
- آشنایی و کار با نرم افزار صفحه گسترده Excel
- آشنایی با بانک اطلاعات و دسترسی به این اطلاعات در رایانه با استفاده از نرم افزار Access
- آشنایی و کسب مهارت در زمینه ارائه های کامپیوتری به واسطه نرم افزار PowerPoint
- آشنایی با صفحات اینترنتی و کسب مهارت در حوزه Web و وبگردی
- شروع کار
o سخت افزار ،نرم افزار و فناوری اطلاعات
- فهمیدن مفاهیم پایه سخت افزار،نرم افزارو فناوری اطلاعات .
o انواع کامپیوتر
- فهمیدن و فرق گذاشتن بین کامپیوترهای بزرگ ،کوچک ،شبکه ،شخصی و کیفی از زاویه های مختلف ظرفیت ،سرعت، هزینه ونوع کاربران عمومی،فهمیدن عبارات ترمینال باهوش و ترمینال گنگ .
o بخشهای اصلی یک کامپیوتر شخصی
- یادگرفتن بخشهای اصلی کامپیوتر شخصی ، واحد پردازش مرکزی (cpu) ،دیسک سخت ،ابزارهای معمول ورودی و خروجی ،انواع حافظه ،مخزنهای قابل انتقال مانند دیسکت ،zipدیسک ،CD و غیره .شناخت ابزارهای جانبی .
- سخت افزار
o واحد پردازش مرکزی
- درک کردن مفهوم واحد پردازش مرکزی (CPU ) و فهمیدن نحوه انجام کار آن از قبیل محاسبه ، کنترل منطقی ،دسترسی سریع به حافظه و غیره . دانستن این امر که سرعت واحد پردازش مرکزی با واحدی به نام مگا هرتز اندازه گیری
می شود.
o ابزارهای ورودی
- دانستن تعدادی از مهمترین ابزارهای ورود داده ها به کامپیوتر از قبیل موس ، صفحه کلید، گوی چرخان ،پویشگر، صفحه لمسی ، قلم نوری ، اهرم بازی و غیره .
o ابزارهای خروجی
- دانستن عمومی ترین ابزارهای خروجی برای نمایش دادن نتایج پردازشهایی که بوسیله کامپیوتر انجام می شود . به عنوان مثال ، انواع صفحه نمایش ، چاپگرهایی که معمولاٌ در دسترس هستند، رسام ها، بلندگو ، دستگاه ، ترکیب صدا و غیره . دانستن این که کجا و چطوراز این ابزارها استفاده می شود.
- حافظه و مخزن
o مخزن ذخیره سازی
- مقایسه انواع اصلی مخزن ذخیره سازی از نظر سرعت ،هزینه و ظرفیت ، به عنوان مثال دیسک سخت داخلی / خارجی ،Zip دیسک ،دیسکت ،CD- RAM و نوار ذخیره کردن داده ها .
o انواع حافظه
- فهمیدن تفاوت بین انواع حافظه کامپیوتر مانند RAM (حافظه با دسترسی تصادفی )، ROM (حافظه فقط خواندنی )و فهمیدن این امر که این حافظه ها در چه زمانی مورد استفاده قرار می گیرند.
o اندازه گیری ظرفیت حافظه
- دانستن این امر که چگونه حافظه کامپیوتر اندازه گیری می شود (بیت ،بایت ،کیلوبایت ،مگا بایت و گیگابایت ).ارتباط دادن اندازه حافظه کامپیوتر با حروف ، فیلدها ،رکوردها ، فایلها ، فهرست و زیر فهرستها.
o کارایی کامپیوتر
- دانستن تعدادی از عواملی که در کارایی کامپیوتر موثرند مانند سرعت CPU، اندازه حافظه اصلی (RAM)، ظرفیت و سرعت دیسک سخت .
- نرم افزار
o انواع نرم افزار
- دانستن مفهوم نرم افزارهای سیستم عامل و نرم افزارهای کاربردی و دانستن تعامل بین آنها
o نرم افزارسیستم عامل
- فهمیدن عملکرد اصلی سیستم عامل ، فهمیدن عبارت واسط کاربر گرافیکی
(GUI) و ارائه یک مثال از آن ، توجه به فواید اصلی واسط کاربر گرافیکی .
o نرم افزارهای کاربردی
- فهرست کردن تعدادی از عمومی ترین کاربردهای نرم افزار همراه با استفاده های آن از قبیل واژه پردازها ، کاربردهای چند رسانه ، صفحه گسترده ها ، بانکهای اطلاعاتی ، حقوق و دستمزد ، ابزارهای ارائه و نشر رومیزی .
o توسعه سیستم ها
- فهمیدن این امر که چگونه سیستمهای مبتنی بر کامپیوتر ایجاد شده و توسعه
می یابد . دانستن مراحل تحقیق ، بررسی ، برنامه نویسی و تست که اغلب در توسعه سیستمهای مبتنی بر کامپیوتر بکار گرفته می شوند. - شبکه های اطلاعاتی
o شبکه محلی و شبکه وسیع
- دانستن تعریف شبکه های محلی(LAN) وشبکه های وسیع ( WAN) . دانستن فواید کار گروهی و به اشتراک گذاشتن منابع در شبکه .
o شبکه های تلفنی
- فهمیدن نحوه استفاده از شبکه های تلفنی . فهمیدن عبارت شبکه داده عمومی
(PSDN) و شبکه هوشمند دیجیتالی (ISDN) و ارتباطات ماهواره ای . فهمیدن عبارات دورنگار، تلکس ،مودم ، آنالوگ ، دیجیتال و نرخ تبادل اطلاعات که با واحد بیت در ثانیه اندازه گیری می شود.
o پست الکترونیک
- فهمیدن عبارت پست الکترونیک و کاربردهای آن . فهمیدن این امر که چه امکاناتی برای ارسال ودریافت پست الکترونیک مورد نیاز است. دانستن تعدادی از تجهیزات وفناوریهای ارتباطی واطلاعاتی مورد نیاز برای استفاده از پست الکترونیک .
o اینترنت
- تعریف اینترنت. دانستن مفهوم اینترنت و تعدادی از کاربردهای اصلی آن . فهمیدن منطق اقتصادی مربوط به سیستم های پستی اینترنت وابسته به روشهای ارائه سیستم های پستی دیگر. فهمیدن موتور جستجو در اینترنت ، فهمیدن تعامل بین اینترنت و شبکه های جهانی Web.
- کامپیوتر در زندگی روزمره
o کامپیوتر در خانه
- دانستن تعدادی از کاربردهای کامپیوتر شخصی در خانه مانند سرگرمی ،نگهداری حسابهای مربوط به دخل و خرج خانه ، کار کردن در خانه ، انجام پروژه ها و تکالیف خانگی با استفاده از پست الکترونیک و اینترنت .
o کامپیوتردر کار یا آموزش
- دانستن تعدادی از کاربردهای اداری و حرفه ای کامپیوتر ، ارائه مثالهایی از انواع سیستمهای مبتنی بر کامپیوتر که در تجارت ، صنعت ، دولت و آموزش استفاده می شود . آشنا بودن به جاهایی که یک کامپیوتر نسبت به انسان برای انجام کاری مناسبتر است و بر عکس .
o کامپیوتر در زندگی روزمره
- آشنا بودن به کاربردهای کامپیوتر در زندگی روزمره مانند مغازه ها ، کتابخانه ها ، جراحی پزشکی ، استفاده از کارتهای هوشمند و غیره .
- جامعه و فناوری اطلاعات
o جهان متغیر
- فهمیدن عبارات جامعه اطلاعاتی و بزرگراه اطلاعاتی ، ، فهمیدن مفهوم تجارت الکترونیک .
o فضای کاری مناسب
- فهمیدن این امر که چه شرایطی می توانند به ایجاد یکه محیط کاری مناسب کمک کنند ، مانند امواج و اشعه های متصاعد شده از کامپیوتر ، محل مناسب برای قرار گرفتن صفحه نمایش ، صندلی ، صفحه کلید ، فراهم کردن نور و رطوبت مناسب .
o سلامت و امنیت فردی
- توجه به مباحث سلامت ، انجام احتیاطات لازم در هنگام استفاده از کامپیوتر مانند توجه به پوشش و محافظ مناسب برای کابل برق ، بار بیش از حد روی آن نگذاشتن ، دانستن صدماتی که عموماٌ بر اثر کار در محیط نامناسب ایجاد میشود ، مانند صدمات ناشی از خستگی مکرر ، فشار بر روی چشم بر اثر اشعه صفحه نمایش و مسائلی که در اثر بد نشستن و درست قرار نگرفتن وضعیت بدن در محیط کار ایجاد میشود.
- حفاظت از اطلاعات ، مالکیت معنوی و بحث قوانین
o حفاظت از اطلاعات
- دانستن هدف و ارزش استفاده از ابزارهای تهیه پشتیبان از فایلهای کامپیوتر به مخزنهای قابل انتقال.دانستن نحوه حفاظت از کامپیوترهای شخصی درمقابل تجاوز. دانستن مسائل خصوصی مربوط به کامپیوتر شخصی مانند حفاظت از کامپیوتر، سیاستگذاری مناسب در کلمات عبور (Password). دانستن اتفاقاتی که با قطع برق بر روی فایلها و داده ها ایجاد میشود.
o ویروسهای کامپیوتری
- تعریف ویروس با توجه به مفهومی که در کامپیوتر دارد . توجه به این امر که چگونه ویروس می تواند وارد یک سیستم کامپیوتری شود . فهمیدن خطر انتقال دادن فایلها از اینترنت روی کامپیوتر. دانستن تعدادی از ابزارهای مقابله با ویروس
o مالکیت معنوی
- فهمیدن مالکیت معنوی در نرم افزار و تعدادی از اصلی ترین مباحث قانونی و امنیتی در رابطه با کپی کردن ، به اشتراک گذاشتن و سرقت دیسکها . دانستن تعدادی از مشکلات انتقال فایلها در شبکه ، فهمیدن عبارات نرم افزارهای مشترک، نرم افزارهای آزاد و مجوز کاربر.
o اقدامات محافظت از داده ها
- دانستن اقدامات محافظت از داده ها در کشور. فهمیدن مشکلات این اقدامات و توضیح تعدادی از سوء استفاده های انجام شده از داده های شخصی .
oقدمهای اولیه کار با کامپیوتر
- روشن کردن کامپیوتر
- نحوه مناسب پایین آوردن سیستم عامل و خاموش کردن کامپیوتر
- راه اندازی مجدد کامپیوتر
- مشاهده اطلاعات اصلی سیستم کامپیوتر مانند نوع سیستم عامل ، پردازنده ، حافظه نصب شده (RAM) و غیره .
- مشاهد مشخصات میز کار کامپیوتر ، شامل زمان و تاریخ ، تنظیمات صدا ، تنظیمات صفحه نمایش مانند زمینه ، Setting صفحه ، تغییر حالت صفحه نمایش در هنگام کار نکردن با کامپیوتر مانند تصاویر پی در پی ، برنامه های متحرک و غیره .
- توانایی شکل دادن به دیسکت (format)
- استفاده از توابع کمک ( help )
- محیط رومیزی
o کار با آیکون ها (Icons)
- انتخاب و انتقال شماهای رومیزی ، شناخت شماهای رومیزی پایه مانند دیسک سخت ، درخت فهرستها ، زیر فهرستها و فایلها ، سطل آشغال قابل بازیابی . ایجاد یک مسیر کوتاه و دسترسی به فایل از طریق میزکاریا یک منوی رومیزی مجازی .
- شناخت قسمتهای مختلف یک پنجره رومیزی ، قسمت عنوان ، قسمت ابزار ، قسمت منو ، قسمت وضعیت و قسمت تغییر دید محتویات پنجره
- فهمیدن این که چگونه میتوان یک پنجره رومیزی را در قسمت پایین قرار داد ، به اندازه کل صفحه بزرگ کرد ، یا به انداره های مختلف در آورد و درنهایت چگونه آنرا بست .
- شناخت بخشهای مختلف یک پنجره کاربردی : قسمت عنوان ، قسمت ابزار ، قسمت منو ، قسمت وضعیت ، قسمت تغییر دید محتویات پنجره و حرکت
پنجره ها روی میز کار. - فهمیدن این که چگونه میتوان یک پنجره کاربردی را درقسمت پایین قرار داد ، به اندازه کل صفحه بزرگ کرد ، یا به اندازه های مختلف در آورد و در نهایت چگونه آنرا بست .حرکت بین پنجره های باز.
سازماندهی پرونده ها
o فهرستها / کشوها
- فهمیدن ساختار اصلی فهرست / کشو در کامپیوتر.
- ایجاد یک فهرست /کشو و زیرفهرست / زیر کشو.
- بررسی کردن یک کشو ، مشاهده تعدادی از مشخصات فهرست مانند اسم ، اندازه و آخرین تاریخی که بهنگام شده است .
- توانایی شناخت طیف وسیعی از انواع فایلهای بانکهای اطلاعاتی ، فایلهای ارائه، فایلهای متن ، فایلهای تصویر و غیره .
- مشاهده مشخصات فایل مانند اسم ، اندازه ، نوع فایل ، آخرین زمان اصلاح و غیره .
- تغییر دادن اسم فایلها و فهرستها.
o کپی ، انتقال و حذف
- انتخاب یک فایل بطور مستقل یا به عنوان یک گروه از تعدادی از فایلهای مجاور و یا دور ازهم.
- کپی کردن و چسباندن برای تهیه نسخه دوم بین فهرستها/کشوها.
- تهیه یک پشتیبان از داده ها روی دیسکت .
- استفاده از توابع بریدن و چسباندن برای انتقال فایلها و فهرستها .
- حذف فایلها از یک یا چند فهرست.
- حذف فهرستها یا کشوهای انتخاب شده .
o جستجو
- استفاده از ابزار پیدا کردن (find) برای مشخص کردن محل یک فایل یا یک فهرست .
- جستجوی اسم ، تاریخ ، نوع فایل یا فهرست و غیره .
q ویرایش ساده
o استفاده از یک نرم افزار ویرایشگر.
- اجرای یک نرم افزار ویرایشگر یا یک برنامه واژه پرداز و ایجاد یک فایل .
- ذخیره کردن یک فایل در یک فهرست / کشو.
- ذخیره کردن یک فایل در یک دیسکت .
- بستن نرم افزار ویرایش متن .
q مدیریت چاپ
o چاپ کردن
- توانایی چاپ سند در یک چاپگر نصب شده
- تغییر چاپگر پیش فرض از فهرست چاپگرهای نصب شده .
- مشاهده پنجره پیشرفت عمل چاپ از مدیر چاپ رومیزی .
o قدمهای اولیه کار با واژه پرداز
- باز کردن یک واژه پرداز .
- باز کردن یک سند موجود ، انجام بعضی تغییرات و ذخیره کردن آن .
- باز کردن چند سند .
- ایجاد یک سند جدید و ذخیره کردن آن .
- ذخیره کردن یک سند موجود در دیسک سخت یا روی یک دیسکت .
- بستن یک سند .
- استفاده از توابع کمک (help) .
- بستن نرم افزار واژه پرداز.
o تنظیمات پایه
- تغییر نحوه رویت واژه پرداز.
- استفاده از ابزار بزرگ و کوچک نمایی .
- اصلاح علامتهای نمایشی متناظر دستورات (جعبه ابزاریا toolbar).
o تبادل سند
- ذخیره کردن یک سند موجود به شکلهای مختلف مانند فایل متن (txt) ، فایل متن ویژه (rtf) ، الگوی سند ، انواع فرمتهای قابل استفاده در نرم افزارها و نسخه های مختلف آن و غیره .
- ذخیره کردن یک سند به فرمت مناسب برای استفاده در سایتهای وب .
اعمال پایه
o قرار دادن داده ها
- وارد کردن یک حرف ، کلمه ، عبارت یا حجم کوچکی از متن .
- استفاده از دستور برگشت .
- وارد کردن یک پاراگراف جدید
- وارد کردن کاراکترهای ویژه (سیمبول )
- قرار دادن یک دستور انتهای صفحه در سند .
o انتخاب داده ها
- انتخاب حرف ، کلمه ، عبارت ، پاراگراف یا کل سند .
o کپی ، انتقال و حذف
- استفاده از ابزار کپی و چسباندن برای تکرار کردن یک متن مشابه در سند ، استفاده از ابزار بریدن و چسباندن برای انتقال یک متن در سند .
- کپی و انتقال متن بین سندهای فعال
- حذف متن
o جستجو و جایگزینی
- استفاده از دستور جستجو برای یک کلمه یا عبارت در سند .
- استفاده از دستور جایگزینی برای یک کلمه یا عبارت در سند .
شکل دادن
o شکل دادن به متن
- تغییر دادن اندازه و نوع فونت
- ایتالیک کردن ، برجسته کردن و زیر خط دار کردن
- تغییر دادن رنگ متن
- استفاده از ابزارهای چیدمانی متن ( وسط چین ،راست چین ،چپ چین و تمام چین )
- استفاده از پیوند در مکان مناسب
- دندانه دندانه کردن متن
- تغییر فاصله بین خطوط
- کپی کردن فرمت یک بخش انتخاب شده از متن
o شکل دادنهای معمول
- استفاده از مجموعه های مختلف چند فاصله (tab): چپ ، راست ، مرکز و اعشاری
- اضافه کردن کادر به سند
- استفاده از فهرستهای اعداد و علامتها
o الگوها
- انتخاب یک الگوی مناسب سند برای استفاده در یک کاربرد مشخص
- کار کردن با یک الگو برای انجام یک کار مشخص
به اتمام رساندن یک سند
o شیوه ها و صفحه آرایی
- بکار بردن یک شیوه موجود برای یک سند .
- قرار دان شماره صفحه در سند .
o سرصفحه و پاصفحه
- اضافه کردن سرصفحه و پاصفحه در سند.
- قرار دادن زمان ، نویسنده ، شماره صفحه و غیره در سر صفحه و پا صفحه .
- بکار بردن گزینه های پایه شکل دادن به متن در سر صفحه و پاصفحه .
- بکار بردن گزینه های فورمت متن اولیه در سرصفحه و پاصفحه .
o اصلاح املایی و دستوری سند
- استفاده از ابزار بررسی کننده املایی و انجام اصلاحات مورد نیاز در سند .
- استفاده از ابزار بررسی کننده دستوری و انجام اصلاحات مورد نیاز در سند .
o بر پا کردن سند
- اصلاح setting سند شامل اصلاح جهت و اندازه صفحه و موارد مشابه
- اصلاح حاشیه های سند
چاپ کردن
o آماده سازی برای چاپ
- پیش نمایش سند
- استفاده از گزینه های اصلی چاپ
- چاپ کردن یک سند در یک چاپگر نصب شده .
ویژگیهای پیشرفته
o جدو ل
- ایجاد یک جدول استاندارد
- تغییر مشخصات یک خانه جدول : شکل دادن ، اندازه ، رنگ خانه و غیره .
- قرار دادن و حذف کردن سطر و ستون
- اضافه کردن کادر به جدول
- استفاده از ابزار شکل دهی اتوماتیک در جدول
o تصویر
- اضافه کردن یک تصویر یا فایل گرافیکی به یک سند .
- اضافه کردن شکلهای استاندارد به یک سند . تغییر رنگ خطها و رنگ داخل این شکلها .
- انتقال تصویر و یا یک شی ء رسم شده به یک سند .
- تغییر اندازه یک تصویر و یا یک شی ء گرافیکی .
o وارد کردن اشیاء
- وارد کردن یک صفحه گسترده به یک سند
- وارد کردن یک فایل تصویر ، نمودار و یا شی ء گرافیکی به یک سند .
o ترکیب پستی
- ایجاد یک فهرست پستی یا سایر فایلهای داده ای برای استفاده در یک ترکیب پستی.
- ترکیب یک فهرست پستی با یک سند نامه یا برچسب .
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.